2017. augusztus 15., kedd

A diszlexiások nem nyomorékok, hanem különleges aggyal megáldott, értelmes emberek

Egy akadémiai tanulmányt olvasva elhatároztam, amikor tudok, feldolgozok ilyen írásokat itt a blogon. Ezt azért tartom fontosnak, mert így legalább olyankhoz is eljut az információ, akik nem tudják külföldi egyetemek idegennyelvű okoskodásait elérni. A jelen tanulmány azért fogott meg nagyon, mert a diszlexiások különleges agyi funkcióiról ír.

Évtizedes viták árán a pszichológusok ma már egybehangzóan vallják, hogy a diszlexia, diszkalkulia és diszgráfia az agy szokatlan szerkezetére vezethető vissza. Ezt genetikailag lehet örökölni, de egyes tudósok szerint környezeti tényezők, mint pl. a személyes környezet is szerepet tudnak játszani az írás, olvasás vagy számolás nehézkes elsajátításában.


A tanulmány szerint a diszlexiások a bal helyett az agy jobb féltekéjét használják olvasás közben. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy a logikai feladatokért felelős vezérlőt mozgósítanák, ők a kreatív és művészi tevékenységeket irányító agyféltekével olvasnak. Nem csoda, hogy a diszlexiások figyelme oly sokszor elkalandozik olvasás közben, és gyakran találják magukat pl. a könyv tizedik oldalán, de még arra sem emlékeznek, hogy mi volt az ötödiken. Érdekes, hogy ha képi feladatokról van szó, diszlexiások és nem-diszlexiások mind ugyanazt az agyi részt működtetik. 

Lehetséges, hogy a jobb agyfélteke túlzott működése miatt van a legtöbb diszlexiásnak ADD-ja (azaz figyelemzavara) is? Figyelemzavar, hiperaktivitás, nyelvi nehézségek, vagy akár olyan pszichiátriai zavarok is, mint szorongás és depresszió gyakran jár együtt a diszlexiával. Mégis a leggyakrabb jelei a következőek:
- a betűket nehezen formálja hangokká, azokat pedig szavakká,
- a szavakat nehezen állítja össze értelmes mondattá, ezért képtelen megérteni a szöveg lényegét,
- túl lassan dolgozza fel azt az információt is, amit el tudott olvasni.

Annak ellenére, hogy évek óta többen is bebizonyították az ellenkezőjét, a mai napig nagyon sok ember azt hiszi, hogy az ilyen olvasási problémák a szem valamilyen idegi gyengeségéből ered. Ezt kihasználva, pénzéhes üzletemberek szívesen adnak el mindenféle kamu szemüveget a kétségbeesett diszlexiásoknak. Ilyenek pl. azok a speciálisnak nevezett, színes lencséjű szemüvegek, amiket akár az interneten is meg lehet rendelni. A szülő megveszi, a gyerek mégis akadozik az olvasással, és végül a gyerek van lehülyézve, hiszen még a méregdrága diszelxia-szemüveget is megkapta, mégsem tud olvasni.


Mindezek ellenére nem kell azt hinni, hogy a diszlexiásoknak befellegzett volna. Ők az egyik olyan embercsoport, akiknek jobbára minden tagja kiemelkedően magas intelligencia szinttel és kreativitással rendelkezik. Sok diszlexiás üzletember pl. asszisztenst vagy titkárt vesz fel az írásos munkák elvégzésére. Megannyi diák a hangoskönyvek vagy történelmi filmek által szerzi meg tudását, de vannak, akik nem is erőltetik magukra az ilyen dolgokat, és egyenesen művésznek vagy építésznek állnak. 

Mindenestre addig, amíg a társadalom intézményekbe zárja a fiatalokat, így vagy úgy minden diszlexiásnak nehezebb dolga lesz az életben, mint egy akár kevésbé intelligens nem-diszlexiásnak. Ezért olyan fontos, hogy segítsük őket. Sajnos nagyon sok szülő/családtag nem hajlandó kivizsgáltatni hozzátartozóját, illetve felnőttek, akik diszes problémára gyanakodnak önmagukkal kapcsolatban, nem járnak utána a dolognak. A tanulmány szerint ennek az okai a következők:
- nem hisznek abban, hogy probléma áll fenn, mivel az egyén jól érti a hallott szöveget, okos és szépen tud beszélni is,
- félnek, hogy az egyént gyógy- vagy fejlesztő kezelésre kényszerítik, gyengébb iskolába küldik, karrierjében hátráltatják. Ez a szemükben megalázó és degradáló lenne.
- pénzügyi okok
- nem hiszik el, hogy az egyén valóban rengeteg fájdalmat és traumát él át.

Mióta foglalkozom a témával, kiderült, minden közeli ismerősöm tud mondani valakit, aki biztosan vagy minden bizonnyal diszlexiás. Nem csoda, hiszen a diszlexia a leggyakoribb tanulási nehézség: 5-ből 1 embert érint. Ehhez képest nagyon keveset van szó erről és nagyon csekély az a segítség, amit érintettek (és hozzátartozóik) kapnak. Nem meglepő, hogy a legtöbb depressziós, alkoholista vagy bűnözésért elítélt emberről kiderül, tanulási nehézségekkel küzd. Segítség vagy kilátások nélkül.

Ezt a videót szeretném minden angolul értő figyelmébe ajánlani. Csodálatosan elmondja, hogy milyen diszlexiával élni, és hogy milyen egyszerű módszerek vannak arra, hogy segítsük az érintetteket.

A feldolgozott cikk:
Kytja K. S. Voeller: Dyslexia, Journal of child neurology, 2004; Vol 19, Issue 10


4 megjegyzés:

  1. Mindenestre elég magas itt az intelligencia szint - elég sok a diselxiás... (Most nem azért, de nekem a hozzászólásban jelöli a gép a hibásan írt szavakat - nem lehetne a cikk írásakor is beüzemelni ezt a funkciót?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálattal olvasom, hogy még ezzel a cikkemmel sem tudtam érthetővé tenni a diszlexiások legnagyobb nehézségeit :( Folyton, de kommentje alapján kevés sikerrel, igyekszem kitanulni a számítógép beállításait, az internet útvesztőit, a helyesírás szabályait. Teszem ezt még annak ellenére is, hogy mindez iszonyat nehézséget és fájdalmakat jelent nekem. Ilyen a diszlexia.

      Törlés
  2. A cikk teljesen jó! Köszönöm, most én is ráismertem valaki esetleges diszlexiájára. 👍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az üzenetet, nagyon örülök neki! Ezek szerint a cikk máris elérte a célját :) (y)

      Törlés